Hveteboller
I dag fyller vår nydelige niese Cordelia 2 år, og hva er vel da bedre enn å ta en fellesfeiring med alle oldeforeldre på denne siden av landet(og besteforeldre så klart) for begge sommerbarna? I går ble det bakt gulrotkake, og i dag startet Therese og jeg med bollebaking like etter frokost. Og i motsetning til hjemme i Bergen, så finnes det her hos svigers en fantastisk kjøkkenmaskin som gjør hele eltejobben. Gjett om jeg ønsker meg.
Oppskriften på bollene er enkel og grei, og de blir fantastisk god når de er ferdig. Siden det er familiebesøk i dag, og barnebesøk i morgen, slo jeg likegreit til med dobbel deig. Oppskriften under er for en porsjon.
100 g smør eller margarin
5 dl melk
50 g gjær
1/2 ts salt
1,5 dl sukker
2 ts malt kardemomme
1,3 l hvetemel(ca)
Smelt smør og ha i melk. La dette bli lunkent(ca. 37 grader). Hell over gjær i bakebolle og rør sammen.
Rør inn sukker, salt og kardemomme. Rør inn mesteparten av hvetemelet, og til sist resten av hvetemelet til deigen blir passelig konsistens. Elt i 5-10 minutter(her kommer den vidunderlige eltemaskinen inn).
| Noen velger å la deigen heve, mens andre mener at det er viktig med en prøvesmaking. |
La deigen forheve i ca 40 minutter.
I dag valgte jeg å dele deigen i to, og lage halvparten til hveteboller med rosiner og halvparten til kanelboller.
Til den halvdelen som ble rosinboller, eltet jeg rosiner inn i deigen, før jeg delte den opp i ca 20 like emner og trillet boller.
Til kanelbollene kjevlet jeg ut deigen, og strødde på sukker og kanel. Etterpå rullet jeg deigen på lengdesiden, og skjærte opp i passelige biter.
Bollene får etterheve i ca 45 minutter, og steking pensles de med egg.
Stekes på 200 grader midt i ovnen i ca 10-12 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar